![](/media/lib/173/n-elektroniczny-papieros-3058fc98de38659765990552bcd2518a.jpg)
Uczeni krytykują UE za dyrektywę tytoniową
24 stycznia 2014, 18:55Piętnastu znanych naukowców oskarżyło Unię Europejską, że źle interpretuje wyniki ich badań, by wprowadzić nadmiernie uciążliwe regulacje dotyczące rynku e-papierosów. Taka opinia znalazła się w liście uczonych skierowanych do komisarza ds. zdrowia Tonio Borga
![](/media/lib/99/n-ziemia-4446434439fb2c42ffb08d0e44e99ee2.jpg)
Płyty tektoniczne przyspieszyły?
2 września 2014, 08:18Wbrew wcześniejszym badaniom oraz temu, czego można się było spodziewać, Kent Condie, geochemik z New Mexico Institute of Mining and Technology twierdzi, że płyty tektoniczne przyspieszyły. Jeśli Condie ma rację, to może mieć to związek z niedawnym zdumiewającym odkryciem, iż w skorupie ziemskiej znajduje się więcej wody niż we wszystkich oceanach na powierzchni.
![](/media/lib/225/n-aparasphenodon-brunoi-ba5561a6aaeb62f6e9c5eeef6d4e9ddc.jpg)
Pierwsze takie - jadowite, a nie trujące rzekotki
7 sierpnia 2015, 09:34Naukowcy odkryli, że głowy 2 brazylijskich rzekotek są wyposażone w zabójczą broń - kolce do wstrzykiwania wyjątkowo silnych toksyn.
![](/media/lib/251/n-trzyslonca1-754d997f569e7225e07d78947fa8af4d.jpg)
Planeta z trzema słońcami
8 lipca 2016, 11:35Zespół astronomów z University of Arizona informuje o odkryciu planety posiadającej trzy słońca. Planeta HD 131399Ab ma najszerszą orbitę ze wszystkich znanych planet w układach składających się z więcej niż jednej gwiazdy.
![](/media/lib/279/n-zmorfowane-twarze-6c0b0908e9652f8cf6ffa705b96747c0.jpg)
Znany jest szczęśliwszy
21 czerwca 2017, 13:25Ludzie postrzegają znane twarze jako szczęśliwsze od nieznanych, nawet jeśli obiektywnie wyrażają one ten sam stopień tej samej emocji.
![](/media/lib/310/n-nielaz-4fb627be4f10494edfdb8eabfe0b85c2.jpg)
Wydawało się, że niełaz powróci. Ale przestał bać się drapieżników
6 czerwca 2018, 07:57Niełaz północy, rodzimy australijski drapieżnik wielkości kota, żył w przeszłości na dużych obszarach północnej Australii. Po przybyciu na kontynent Europejczyków jego liczebność zaczęła spadać, jednak sprawy przybrały dramatycznie zły obrót gdy w latach 30. ubiegłego wieku, gdy do północnej Australii ludzie wprowadzili agę
![](/media/lib/348/n-drukorganow-3c9e384280734d67c146e251fb90257a.jpg)
Drukowanie organów stanie się normą w ciągu 2 dekad?
8 maja 2019, 09:27Bioinżynierowie z Rice University dokonali przełomu na polu druku 3D organów do przeszczepu. Dzięki ich pracy możliwe stało się drukowanie złożonych sieci połączeń naczyniowych, którymi może płynąć krew, chłonka, inne płyny ustrojowe oraz powietrze.
![](/media/lib/382/n-pieczywo-f0cbc784d7dcad3d4139dc3cc1cd369a.jpg)
Szczecin: batony dla osób z pracą siedzącą i bułki dla pacjentów ze stłuszczeniem wątroby
16 stycznia 2020, 16:00Jak wspomóc organizm, gdy prowadzi się mało aktywny tryb życia? Głowią się nad tym specjaliści z różnych dziedzin, a ostatnio coraz częściej przedstawiciele branży medyczno-żywieniowej. Batony prebiotyczne dla wykonujących pracę siedzącą i bułki błonnikowe, które pomagają osobom ze stłuszczeniem wątroby, to propozycje naukowców z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego (PUM). Co ważne, będzie je można osobiście przetestować, bo wkrótce powinny się znaleźć na sklepowych półkach.
![](/media/lib/427/n-woda-8b5423cffa4e6d0651ed0a9fc3ae6bee.jpg)
Przechłodzona woda to dwie ciecze w jednej. Nowe badania pomagają lepiej zrozumieć wodę
22 października 2020, 11:02Przechłodzona woda to tak naprawdę dwie ciecze w jednej – wykazali naukowcy z Pacific Northwest National Laboratory (PNNL). Wykonali oni szczegółowe badania wody, która zachowuje stan ciekły znacznie poniżej temperatury zamarzania. Okazało się, że w wodzie takiej istnieją dwie różne struktury.
![](/media/lib/457/n-zamarzanie-9889a87ced3b011f4069e90e3bdf5171.jpg)
Woda musi się ogrzać, żeby... zamarznąć
7 czerwca 2021, 12:20Woda znajdująca się na zimnej powierzchni zanim zamarznie musi się ogrzać. Odkrycie dokonane przez naukowców z Cambridge University i Uniwersytetu Technologicznego w Grazu pozwoli lepiej zrozumieć i kontrolować proces zamarzania.